فراگیری استفاده از فلزات در صنایع، آن ها را به یکی از اصلی ترین عناصر در جهان تبدیل کرده است. اما برای بهره مندی از انواع فلز، باید آن ها را تحت فرآیند های خاصی قرار داد. همچنین استفاده از آن ها در طول زمان می تواند منجر به بروز آسیب روی آن ها شود.
در صنایع کشتی سازی، صنایع نفتی و صنعت گاز، از انواع فلزات در زیر آب ها استفاده می کنند. برای به کارگیری از انواع فلزات، از روش های اتصال آن ها به یک دیگر بهره می برند.
همواره جوشکاری را می توان بهترین و مناسب ترین راهکار اتصال فلزات عنوان کرد. به موجب استفاده از این مقاطع در زیر آب، جوشکاری در زیر آب، یکی از شاخه های مهم این حرفه محسوب می شود. جوشکاری زیر آب در مقایسه با جوشکاری در خشکی با چالش های بیشتری مواجه است. چرا که آب و الکتریسیته سازگاری با یک دیگر ندارند و به همین جهت باید نکات ایمنی برای جوش زدن در زیر آب همواره مورد توجه قرار گیرد.
به طور کلی جوش زدن در زیر آب را به دو روش کلی می توان انجام داد. به روش های جوش در زیر آب، جوش خشک یا Dry Welding و جشک مرطوب گفته می شود.
در جوشکاری خشک، از یک اتاقک مخصوص به منظور انجام عملیات جوشکاری استفاده می شود. گاز مورد استفاده در این اتاقک ها موجب شده که محیط داخل از هر گونه رطوبت عاری باشد. این روش هزینه بالایی دارد. ولی کیفیت جوش هایی بالایی را به همراه خواهد داشت.
هر یک از روش های جوشکاری در زیر آب مزایا و معایبی می تواند به همراه داشته باشد. در این مطلب مزایا و معایب روش های جوشکاری زیر آب را مورد بررسی قرار داده ایم.
مزایا و معایب روش های جوشکاری زیر آب چیست؟
به طور کلی برای جوشکاری در داخل آب، دو روش خشک و مرطوب وجود دارد.
روش خشک از اتاقک مخصوص استفاده شده و در روش مرطوب، از الکترود های ضد آب استفاده می شد.
هر یک از این روش ها مزایا و معایبی دارد و به موجب مزایا و معایب روش های جوشکاری زیر آب، با توجه شرایط مختلف آن ها انتخاب می کنند.
مزایا و معایب جوشکاری خشک
برای بررسی مزایا و معایب روش های جوشکاری زیر آب، ابتدا مزایا و معایب روش خشک را مورد بررسی قرار داده ایم.
از جمله اصلی ترین مزایای روش جوشکاری خشک برای جوش زیر آب، امنیت آن است. در این روش از اتاقک مخصوصی استفاده می شود و این اتاقک در واقع ایمنی مناسبی را برای جوشکار به ارمغان می آورد.
علاوه بر ایمنی مناسب در این روش جوش، کیفیت جوش های زده شده با جوش خشک نیز بالا است.
به طور کلی اصلی ترین مزایای این روش، کیفیت جوش بالا و امنیت مناسب آن می باشد.
در مقابل مزایایی که این روش دارد، برخی از معایب را نیز همراه دارد. از جمله معایب این روش می توان تجهیزات پیچیده برای این کار اشاره کرد. برای این روش اتاقک خاصی باید استفاده کرد و تهیه این تجهیزات دشوار خواهد بود.
هزینه زیاد برای ساخت اتاقک و تجهیزات از جمله اصلی ترین معایب جوشکاری خشک می باشد. همچنین با افزایش عمق آب، این هزینه ها نیز افزایش می یابد.
مزایا و معایب جوشکاری مرطوب
برای بررسی کامل مزایا و معایب روش های جوشکاری زیر آب، بررسی جوشکاری مرطوب نیز باید انجام گیرد.
در بررسی مزایا جوشکاری مرطوب، هزینه کم مهم ترین ویژگی می باشد.
همچنین عدم محدودیت برای انتخاب محیط مناسب جوشکاری، دیگر مزیت این روش می باشد.
در مقابل ترک خوردن قطعه در حین کار، از جمله اصلی ترین معایب جوش مرطوب است. همچنین ایمنی در این روش کم تر است و خطر بیشتری متوجه جوشکار می باشد.