امروزه فلزات تقریبا در تمامی صنایع کاربرد دارند. عناصر فلزی با آلیاژ های مختلف هر یک کاربرد خاصی داشته و مورد استفاده قرار می گیرند. به جهت کاربری مناسب انواع فلزات، اتصال آن ها به یک دیگر نقش مهمی را ایفا می کند. جوشکاری بهترین و پایدار ترین روش اتصال فلزات به یک دیگر است. از آن جایی که فلزات در صنایع زیادی استفاده می شود و در کنار آن، اتصال آن ها به یک دیگر نیز عموما ضرورت دارد، روش های جوشکاری مختلفی ارائه شده است. برای مثال صنایعی که در زیر آب هستند نمی توانند از روش های جوشکاری معمول در خشکی استفاده کنند. چرا که خارج کردن فلزات زیر آب در جهت جوشکاری هم زمان بر و هم سخت است. برای این نوع جوشکاری، جوشکار همواره باید با خطرات جوشکاری زیر آب آشنا باشد.
جوشکاری زیر آب امروزه یکی از روش های رایج جوشکاری است. کسی که اقدام به جوشکاری در زیر آب می کند، باید علاوه بر مهارت و دانش جوشکاری، مهارت غواصی نیز داشته باشد.
از جمله کاربرد های جوشکاری زیر آب می توان به سازه های پالایشگاه، سکو نفتی، کشتی سازی و دیگر صنایع مرتبط اشاره کرد.
جوشکاری در زیر آب باید بر اساس اصول و قوانین مخصوص خود انجام شود. چرا که عدم جوشکاری اصولی می توان خطرات زیادی را به همراه داشته باشد. در ادامه به بررسی انواع خطرات جوشکاری زیر آب می پردازیم. در این مطلب همراه با جوش و برش نوین بمانید.
شوک الکتریکی یکی از خطرات جوشکاری زیر آب
یکی از خطرات مهم این نوع جوشکاری، شوک الکتریکی است. آب رسانای جریان الکتریکی است. در واقع این ماده در مقابل این جریان ها مقاومت کمی را دارد. به همین جهت در صورت جوشکاری غیر اصولی، یکی از خطرات مهم جوشکاری زیر آب، شوک الکتریکی است.
کسی که اقدام به جوشکاری زیر در آب می کند، باید همواره از یک عایق مناسب استفاده کند. عایق از ورود جریان الکتریکی به بدن او جلوگیری کرده و خطر شوک الکتریکی را دفع می کند.
به جهت جلوگیری از بروز شوک الکتریکی در اثر این نوع جوشکاری، جوشکار باید از اینورتر های جوشکاری DC استفاده کند. اینورتر های AC مناسب این کار نمی باشند.
دیگر نکته مهم، اسفاده از دستکش های بلند و همچنین عایق مناسب است.
کابل های جوشکاری باید استحکام بالایی داشته و مناسب این نوع جوشکاری طراحی شده باشند.
همچنین الکترود های مورد استفاده نیز باید مناسب این نوع جوشکاری باشند.
انفجار از دیگر خطرات جوشکاری زیر آب
یکی دیگر از خطرات این نوع جوشکاری، انفجار در زیر آب است. دلیل این انفجار ها، حباب هایی است که از گاز اکسیژن و هیدروژن تشکیل می شود. این حباب ها پتانسیل این را دارند که خطر انفجار را برای جوشکار ایجاد نمایند.
برای جلوگیری از بروز انفجار، جوشکار باید در صورت مشاهده حباب های متعدد، عملیات جوشکاری را موقتا قطع کند و پس از رسیدن حباب ها به سطح آب و دور شدن از محیط عملیات، مجددا کار را آغاز نماید.
خطر غرق شدن
طبعا یکی از خطرات این نوع جوشکاری، خطر غرق شدن است. در واقع این خطر، یکی از مهم ترین خطرات جوشکاری زیر آب است. به همین جهت است که پیمانکاران این پروژه ها باید از نیرو هایی استفاده کنند که علاوه بر مهارت کافی در زمینه جوشکاری، مهارت غواصی مناسبی نیز داشته باشند.
از جمله اقدامات برای جوشکاری زیر آب، کسب مهارت های غواصی، اکسیژن گیری، تقویت و تربیت ریه و دیگر آموزش های مربوط به این نوع غواصی است. توصیه می شود همواره کارفرمایان برای حفظ سلامت کارکنان، صرفا از خدمات جوشکارانی استفاده کنند که با این نکات ایمنی آشنا باشند.
دیگر خطرات جوشکاری زیر آب
خطرات جوشکاری زیر آب محدود به موارد ذکر شده نیست. در قسمت دوم خطر های جوشکاری در آب، سایر مخاطرات این جوشکاری را عنوان کرده ایم.