جوشکاری درز یک فرآیند جوشکاری مقاومتی است که در آن دو فلز با اعمال گرمای حاصل از مقاومت در برابر جریان الکتریکی و فشار اعمال شده توسط الکترودها به یکدیگر متصل می شوند. در این روش، جوش حاصل مجموعهای از جوشهای نقطهای مقاومتی است که با چرخش الکترودهای دایرهای به تدریج در امتداد یک اتصال ایجاد میشوند. این روش از جوش شباهتی نیز به جوشکاری نقطه ای دارد. در ادامه با این روش جوشکاری و تفاوت های آن با جوش نقطه ای آشنا میشوید. با ما همراه باشید.
جوشکاری درز چگونه کار می کند
جوشکاری درز شبیه به جوش نقطه ای است، با این تفاوت که در این روش برای جوش از الکترودهای نورد دایره ای استفاده می شود. جوش های همپوشانی (نقطه ای) توسط الکترودهای دوار و جریانی که به طور منظم قطع می شود تولید می شوند. دو روش جوشکاری درز وجود دارد. یکی شامل حرکت مداوم و دیگری حرکت متناوب در طول عملیات جوشکاری است.
جوشکاری درز با حرکت پیوسته
در جوشکاری درز با حرکت پیوسته، الکترودها با سرعت ثابت می چرخند و جریان به طور مداوم جریان می یابد. قطعه کار از الکترودها عبور می کند و یک جوش یکنواخت در سراسر قطعه کار تشکیل می شود. حرکت مداوم معمولاً برای جوشکاری قطعات کار با ضخامت کمتر از 4.5 میلی متر استفاده می شود.
جوشکاری درز با حرکت متناوب
در جوشکاری با حرکت متناوب، الکترودها مسافت لازم را برای هر جوش متوالی طی می کنند و سپس متوقف می شوند. سپس جریان روشن می شود و جوش ساخته می شود و کل فرآیند به طور خودکار کنترل می شود. حرکت متناوب معمولاً برای جوشکاری قطعات کار با ضخامت بالای 4.5 میلی متر استفاده می شود. الکترودهای جوشکاری دوار خنک می شوند تا از گرم شدن بیش از حد جلوگیری شود و در نتیجه مشکلات جایگزینی به حداقل برسد.
مزایای استفاده از جوش درز
جوشکاری درز یکی از روش های محبوب جوشکاری است که مزایای زیادی نیز دارد. در ادامه میتوانید مهم ترین مزایای استفاده از این روش جوشکاری را مشاهده کنید:
- می تواند اتصالات گاز تنگ یا مایع تنگ ایجاد کند.
- همپوشانی در آن می تواند کمتر از جوش های نقطه ای باشد.
- یک جوش تک درز یا چند درز موازی ممکن است به طور همزمان تولید شود.
- این یک فرآیند جوشکاری سریع است که می تواند به صورت خودکار انجام شود.
- به فلز پرکننده نیاز نیست.
معایب استفاده از جوش درز
- جوشکاری را می توان فقط در امتداد یک خط منحنی مستقیم یا یکنواخت انجام داد.
- برای ضخامت های بیشتر از 3 میلی متر استفاده از آن مشکل است.
- تغییر در طراحی چرخ های الکترود برای جلوگیری از انسداد در طول مسیر چرخ ها در حین جوشکاری لازم است.
فلزات قابل جوشکاری درز
جوشکاری درز نیز مانند سایر جوشکاری ها محدودیتی در استفاده دارند. بهترین فلزات برای این روش موارد زیر هستند:
- فولادهای کم کربن، پرکربن و کم آلیاژ.
- فولادهای ضد زنگ و روکش شده زیاد.
- آلومینیوم و آلیاژهای آن.
- نیکل و آلیاژهای آن
- آلیاژهای منیزیم
بیشتر بخوانید:
جوشکاری پرتو لیزر چیست و چگونه کار می کند؟